Verzorging

Alle piercings worden geplaatst met een gesteriliseerd staafje van Titanium. Titanium is hypo-allergeen en draagt bij aan een optimale genezing van jouw piercing. De gemiddelde genezingstijd van kraakbeenpiercings is ongeveer 9 maanden. Na ongeveer 3 a 4 maanden kun je jouw staafje omwisselen voor een kortere versie. Natuurlijk kun je je originele piercing er ook langer in laten zitten. Wanneer je je piercing wilt verwisselen, zorg dan dat je steriel werkt en gebruik een piercing klem om je staafje mee vast te houden en een schroefbalhulp om je balletje mee los en vast te draaien.

Ik pierce alle piercings met een staafje of een gebogen staafje. Ik pierce niet met ringetjes, omdat deze de genezing van jouw piercing heel moeilijk maken. Ik gebruik passende naalden, zodat het wondje dan precies wordt afgesloten door je sieraad en de genezing fijner verloopt. Voor moeilijk bereikbare plekjes heb ik steriele naalden met schroefdraad of pennen met schroefdraad, zodat het inbrengen van jouw sieraad na het piercen zo pijnloos mogelijk voor je verloopt. 

Na de genezing kun je het sierraad vervangen voor een ringetje of barbell die helemaal bij jou past. Bezoek de webwinkel voor nieuwe sieraden om je piercing te vervangen wanneer je daaraan toe bent.

Extra informatie bij een geïrriteerde of ontstoken piercing

Wanneer je je piercing net hebt laten zetten is je piercing nog een open wond en kan deze de komende paar dagen of zelfs weken pijnlijk, stekend en geïrriteerd aanvoelen. Rondom je piercing kunnen korstjes ontstaan, er kan vuil of bloed uitkomen en je piercing kan er dik, rood en gezwollen uit gaan zien. Dit is een heel normaal proces en niks om je zorgen over te maken. Wel moet je een ontsteking of irritatie goed in de gaten houden en je piercing heeft een goede verzorging nodig. Verwissel je piercing pas wanneer je piercing echt genezen is, dit kan 3 tot 9 maanden duren.

Hieronder de beschrijving en producten die je hiervoor nodig hebt. Verzorgingsproducten, gripklemmetjes en reserveballetjes zijn via de webwinkel te verkrijgen, kunnen opgestuurd worden of op afspraak opgehaald worden in de Studio. 

Bezoek de winkel

Raak je piercing niet onnodig aan, speel er niet mee, kijk uit met stoten en slaap er niet op. Gebruik bij oorpiercings een rond reiskussentje die je aan de onderkant kunt sluiten en leg je oor in het gat zodat je er niet op gaat liggen. Controleer of je aan beide zijden van je piercingsieraad wat ruimte zit, zodat je piercing niet gaat knellen en om vochtbuitjes te voorkomen. Controleer na het slapen, douchen of schoonmaken van je piercing altijd of je balletje(s) nog goed vast zitten. Wat vast schroeft, kan ook door bijv. vibratie los schroeven.  Haal je geïrriteerde of ontstoken piercing er nooit uit om te voorkomen dat de ontsteking in het wondje gaat zitten. Bij iedere behandeling met zout, soda, healing olie of antibiotica altijd je piercing(s) laten zitten. Was altijd vooraf goed je handen voordat je aan je piercing zit of trek handschoentjes aan. Neem bij koorts contact op met de huisarts voor antibiotica. Ook dan je piercing er niet uit (laten) halen.

Gebruik bij een geïrriteerde of ontstoken piercing 1x per dag een fysiologische zoutoplossing spray voor je piercing en dompel je piercing 1x per dag in een soda of zeezoutoplossing. (Bij surfacepiercings of microdermals kun je in plaats van dompelen een wattenschijfje onderdompelen in de soda- of zeezout oplossing en deze op je piercing leggen totdat hij opgedroogd is en herhaal dit dagelijks totdat je piercing niet meer geïrriteerd aanvoelt)

Toepassing Dompelen: 

Breng water aan de kook en doe dit in een glas van ongeveer 200/250ml. Los 1 theelepeltje (baking) soda of pure zeezout zonder jodium op en laat het afkoelen totdat de oplossing warm aanvoelt. Wanneer de oplossing voor je vinger te heet is, dan is dit ook voor je piercing te heet. Handwarm, maar niet lauw is de beste temperatuur. Voor de verzorging van je oorpiercing leg je een handdoek om je nek, doe je een watje in je oor, kantel je hoofd en houdt het glas met de soda oplossing over je oor heen, zodat je oor onder water komt te staan. Het ziet er wat belachelijk uit, maar laat je oor hier ongeveer 5 minuten in weken. Doe dit 1x per dag om uitdroging te voorkomen en combineer dit eenmaal daags met een fysiologische zoutoplossing spray. (bijv. ‘s morgens dompelen en ‘s avonds spray, of andersom, net wat voor jou prettig werkt)  Je kunt op de meeste piercings deze methode gebruiken om je piercing in te laten weken. Gebruik voor de verzorging van mond- lip of tongpiercings de oplossing om je mond mee te spoelen. Een Fysiologische zoutoplossing is niet geschikt voor in je mond. Wil je liever niet zelf aan de slag om een oplossing te maken van zeezout of baking soda, kies dan voor de kant en klare gel of mondwater van Prontolind.

Toepassing vochtbultjes:

Breng water aan de kook en doe dit in een glas van ongeveer 200/250ml. Los 1 ruime theelepel baking soda of zeezoutoplossing op en laat het afkoelen totdat de oplossing warm aanvoelt. Wanneer de oplossing voor je vinger te heet is, dan is dit ook voor je piercing te heet. Handwarm, maar niet lauw is de beste temperatuur. Pak nu 2 wattenstaafjes en dompel deze in de oplossing. Houdt de wattenstaafjes aan beide zijden op je vochtbultje en ” klem” het bultje als het waren tussen je wattenstaafjes om zo een lichte druk uit te oefenen en hou dit ongeveer 3 minuten vast. Herhaal deze stap 1x per dag 3x 3 min. Wrijf of krab of prik het bultje niet open, een lichte druk met de zout- of soda oplossing is voldoende. Ga door met de behandeling totdat je bultje is verdwenen. Dit kan tussen de 4 en 8 weken duren. Je kunt deze behandeling goed combineren met silicone healing discs.

Lees de uitgebreide informatie over vochtbultjes in mijn Blog.

Hoe verzorg je jouw nieuwe Navelpiercing?

Super gaaf! Je hebt een nieuwe navelpiercing laten zetten. Wanneer je net weer thuis bent aangekomen, zal je waarschijnlijk nog vragen hebben over de verzorging van je nieuwe aanwinst. Hierom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van deze nazorginstructie toch nog een vraag? Stuur me dan gerust een whatsapp berichtje op 06-41555001. 

Je voelt een stekende pijn bij jouw piercing. Is dit normaal?

Je piercing is een open wond en kan best een tijd geïrriteerd, trekkend, stekend en vervelend aanvoelen. Dit is heel normaal en geen reden om je zorgen te maken. Ik heb jouw piercing op ongeveer 8mm boven je navel gezet met een Titanium gebogen staafje van 12mm lang. Jouw piercing heeft nu de ruimte om op te zwellen en daarna te genezen. Ik heb een sluitende, steriele naald gebruikt , die precies past op het sieraad met dezelfde maat, zodat er bij je wondje vrijwel geen ruimte is voor de ophoping van vuil. Omdat er met alledaagse bewegingen wat spanning op je piercing kan komen heeft de genezing tijd nodig. De gemiddelde genezingstijd van een navelpiercing ligt tussen de 6 maanden en een jaar. Voor een verzachtende, anti-bacteriële oplossing bij langdurige probleempiercings kun je de baking soda vervangen voor een verzachtende, verzorgende en helende kruidenolie. Ik vind deze kruidige olie persoonlijk erg fijn voor het slapen gaan.

Hoe maak je jouw piercing schoon?

Gebruik tijdens het douchen een zeep op basis van 0% waar geen siliconen of parfum in zit. Was je lichaam zoals je dat altijd doet, zonder je piercing aan te raken. Spoel je piercing met water en dep hem na het douchen rondom zachtjes droog met een schone handdoek. Spray je piercing met een fysiologische zoutoplossing en laat dit in de lucht drogen. Als je het prettiger vindt om een wattenstaafje te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook. Zorg dat je altijd schone handen hebt wanneer je je piercing gaat schoon maken. Trek eventuele korstjes er niet af. 2x per dag de spray gebruiken is voldoende. Wanneer je veel beweegt in je slaap, plak je piercing dan af met een gaasje. Liever geen pleister, aangezien je piercing wel moet blijven “ademen”. Slaap onder schoon beddengoed en slaap niet onder een wollen deken. Verwijder het gaasje meteen weer wanneer je bent opgestaan. Raak je piercing verder niet aan, speel er niet mee en draag geen strakke kleding die jouw piercing kunnen verdrukken.

Mag je zwemmen en zonnen met jouw navelpiercing?

Zwem de eerste drie weken liever niet. Als je toch wilt zwemmen, doe dit tijdens de genezing dan alleen in een binnenbad op eigen risico. Buitenwateren bevatten veel bacteriën en kunnen voor een lelijke infectie zorgen. Reinig je piercing na het zwemmen alleen met een fysiologische zoutoplossing en gebruik nooit Betadine, Vaseline of Sterilon.

Pas op met zonnen! De wond kan geïrriteerd raken en in het ergste geval verbranden.

Wat als je tongpiercing is gaan ontsteken?

Een ontstoken tongpiercing kan een van de volgende symtomen vertonen: verkleuring van de tong in wit, geel, groen of bruinige kleur bovenop de tong, slechte smaak in de mond, slechte geur uit de mond, zwelling, pus (wit, groenig, roomkleurig). Gebruik (water) ijs om de zwelling tegen te gaan. Haal je piercing er bij een ontsteking nooit uit, omdat de ontsteking dan erger kan worden. Gebruik nooit Betadine of Sterilon, maar alleen een anti- septisch mondwater zonder alcohol om mee te spoelen. Wanneer je ontsteking erger wordt, neem dan contact op met jouw huisarts voor een antibioticakuur. Wanneer je langere tijd door bijvoorbeeld sporten of slapen op je buik last blijft houden van je piercing, dan kun je ook kiezen voor een piercing van een ander materiaal, zoals Bioflex of Acryl. Deze materialen zijn flexibel en licht en kunnen de druk op je piercing aanzienlijk verminderen.

Hoe verzorg je jouw nieuwe Tongpiercing?

Supergaaf! Je hebt een nieuwe tongpiercing laten zetten. Wanneer je net weer thuis bent aangekomen, zal je waarschijnlijk nog vragen hebben over de verzorging van je nieuwe aanwinst. Hierom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van deze nazorginstructie toch nog een vraag? Stuur me dan gerust een berichtje op 06-41555001

Je voelt dat je tong dik en pijnlijk worden. Is dit normaal?

Je piercing is een open wondje en kan tot zeker 14 dagen geïrriteerd, trekkend, stekend en vervelend aanvoelen. Dit is heel normaal en geen reden om je zorgen te maken. Het kan zijn dat je tong de eerste 4/5 dagen nog wat na bloedt, raak hierdoor niet in paniek. Je nieuwe piercing is een open wondje en zal vanzelf genezen wanneer je je aan de nazorginstructies houdt. In vergelijking tot andere piercings, geneest de tongpiercing super snel. Maar omdat je tong opzwelt is elke dag een gezwollen tong er natuurlijk 1 teveel. Je zult merken dat jouw tong de komende uren steeds dikker wordt en pijnlijk aanvoelt. Ik heb jouw piercing gezet met een Titanium staafje tussen de 22mm -24mm lang. Jouw tong heeft nu de ruimte om op te zwellen en rustig te genezen. Ik heb een sluitende, steriele naald gebruikt van 1.6mm dik die precies past op het sieraad met dezelfde maat, zodat er bij je wondje vrijwel geen ruimte is voor de ophoping van vuil. Omdat je tong opzwelt de genezing tijd nodig. De gemiddelde genezingstijd van een tongpiercing is ongeveer 2 tot 9 weken. Wanneer je zwelling is verdwenen, mag je deze na 3 weken kosteloos bij mij vervangen voor een korter basic titanium staafje. Wanneer de genezing sneller verloopt, dan kan dit soms ook al eerder of gefaseerd. 

Je zal merken dat praten, eten, drinken en zelfs slikken vervelend en pijnlijk aanvoelt wanneer je tong nog dik is. Eet tijdens deze periode veel waterijsjes waar bij voorkeur geen suiker in zit. Je tong kan echt enorm opzwellen, waardoor kauwen lastig kan zijn en niet prettig aanvoelt. Maak je hier geen zorgen over, de zwelling neemt na 7 dagen geleidelijk af. Heb je geen waterijs, maak dan ijswater met ijsklontjes erin en laat de blokjes smelten op je tong. Zuig er niet op. Wees lief voor je jezelf en honger jezelf niet uit. Als je moeite hebt met vast voedsel, zoals een broodje, kies dan voor vloeibare varianten zoals yoghurt, appelmoes, soep enz. Kies zoveel mogelijk voor suikervrij eten en drinken en drink tijdens de genezingsperiode geen alcohol en eet geen kauwgom. Vermijd oraal contact i.v.m. infecties, ook wanneer je een relatie hebt. Controleer regelmatig de balletjes op je piercing. Deze kunnen losraken en voordat je het weet ben je ze kwijt. Bultjes bij je piercing verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je last krijgen van een bultje of wordt hij juist groter? Voorkom dat het balletje in het gat verdwijnt door een silicone healing disc te plaatsen tussen je tong en het balletje, totdat het bultje verdwenen is.

Als je lip of tong gezwollen is, en je hebt er een of meerdere piercings in zitten, dan kun je verschillende dingen doen om pijn of zwelling tegen te gaan.

 • Drink koel water.
 • Blijf er voorlopig even vanaf en ga er vooral niet mee spelen.
 • Vermijd hete/warme dranken, deze doen de zwelling aanhouden of dikker worden.
 • Spoel met fysiologische zoutoplossing of Prontolind mondwater.
 • Neem eventueel een pijnstiller maar let erop dat hij niet bloedverdunnend is (dit kun je eventueel aan de drogist/apotheker vragen, meestal staat het ook op de verpakking/bijsluiter).
 • Eet voorzichtig en neem kleine hapjes.
 • Vermijd aardappelpuree en brinta en dergelijke producten ivm het blijven plakken aan je sieraad.
 • Smoothies, shakes, energy drankjes, ijs, soep zijn goed tijdens een zwelling maar zorg wel dat de soep een beetje is afgekoeld.
 • Was goed je handen voor het eten om verdere irritaties aan je piercing tegen te gaan.
 • Vermijd kauwgom en snoep dat kan gaan vast zitten aan je piercing en pijn doen/irriteren.
 • Zout, zoet, pittig en zuur eten vermijden.
 • Vermijd aftershave, beauty producten of andere middeltjes waar alcohol in zit op of om je lippiercing, dat kan gaan prikken en een reactie met je piercing veroorzaken.
 • Deel labello of lipstick niet met vrienden, dit kan voor ontstekingen zorgen. Vermijd de lipbalsems die je met je vinger moet op doen, deze worden gauw vies en een nest voor bacteriën.

Mondwater en tanden poetsen

Wanneer je het prettig vindt om mondwater te gebruiken, kies dan voor een anti-bacteriële mondwater en verdun deze voor 50% met water of kies voor de kant en klare oplossing van Prontolind. Het spoelen kun je de hele dag door doen wanneer je hebt gegeten, gedronken, gerookt en geslapen. Wanneer je ’s morgens wakker wordt kun je spoelen met onverdund mondwater. Uiteraard kun je gewoon dagelijks je tanden poetsen. Kies voor een suikervrije tandpasta. Gebruik geen Listerine of Colgate, deze middelen kunnen een agressieve uitwerking hebben op je wondje en de genezing bemoeilijken of zorgen voor bultjes in en op de tong.
Voor onderweg kun je ook kiezen voor een handige spray die je makkelijk mee kunt nemen. Deze is heel geschikt voor zowel in- en uitwending gebruik en bevat naast Fysiologisch zout ook een anti-bacteriële oplossing.

Verkleuring van de tong

Na het laten zetten van een tong piercing kan je tong gedurende de eerste weken verkleuren. Dit kan wit, geel, groenig of bruinig zijn. Maak je hierover geen zorgen, dit gaat wel vanzelf over. Meestal is het te wijten aan de mondspoeling maar het kan ook komen door de genezing van je tong. Een beetje slechte adem is ook iets wat te verwachten is. Ook dat gaat meestal over naarmate de piercing geneest.

Hoe verwissel je zelf jouw piercing?

Wanneer je tijdens je dagelijkse bezigheden of tijdens het slapen merkt dat je jouw piercing balletje bent kwijt geraakt, of om een andere reden je piercing of balletje wilt vervangen, dan zul je merken dat dit vooral bij oorpiercing best wat handigheid vereist. Om zo steriel mogelijk te werken is het belangrijk dat je voor het aanraken van je piercing altijd goed je handen wast met een anti-bacteriële zeep en je piercing ontsmet met een fysiologische zoutoplossing. Zoals je op gevoel vaak zonder problemen normale oorbellen kunt verwisselen, is ook het wisselen van een piercing in je oor gelukkig snel helemaal niet moeilijk meer!

Draai je balletje altijd tegen de klok in om hem eraf te draaien en met de klok mee om hem weer vast te draaien. Het beste kun je oefenen om op je gevoel te vertrouwen en niet in een spiegel te kijken. Je draait dan zonder dat je het door hebt vaak de verkeerde kant op en door het gefriemel kan je piercing zomaar weer geïrriteerd aanvoelen. Om het gemakkelijker te maken zelf je piercing te verwisselen kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen, zoals een klemmetje om het staafje stevig vast te houden en/of een schroefbalhulp om het balletje mee vast te houden. Hiermee kan jouw huisgenoot/familielid/vriend of vriendin natuurlijk helpen als het nog niet helemaal zelf lukt.

Wanneer je geen hulp in de buurt hebt en vlakbij mijn studio in de buurt bent, kun je natuurlijk ook hier terecht als het je echt niet lukt of als je het nog niet aandurft. Schaam je hier vooral niet voor, oefening baart kunst!

Is je piercing geïrriteerd of ontstoken? Probeer hem dan niet zelf te verwisselen en maak online een serviceafspraak in de online agenda, zodat ik dit voor je kan doen.